MZS zgodovina od leta 2012 | slomalinogomet.si
slomalinogomet.si

MZS zgodovina od leta 2012

MZS zgodovina Malonogometnega združenja Slovenije

Malonogometno združenje Slovenije – MZS je bilo ustanovljeno marca 2012, z namenom združevanja slovenskih malonogometnih rekreativcev ter izboljšanja pogojev in storitev v povezavi z igranjem malega nogometa. MZS zgodovina sega sicer neuradno dlje od leta 2012, v leto 2002, ko je pričel z svojim delovanjem malonogometni medij www.kapodol.com. MZS je prostovoljna, samostojna, nevladna in nepridobitna organizacija in združuje polnoletne fizične in pravne osebe, ki so povezane z rekreativnim igranjem malega nogometa v Sloveniji. Namen MZS je v luči pozitivnega prispevka k napredku družbe skrbeti za razvoj in širjenje igre malega nogometa z vidika njegovih rekreativnih, združevalnih, kulturnih, izobraževalnih in humanitarnih vrednot.

Grb MZS - rekreativni mali nogomet

Logotip Malonogometnega združenja Slovenije

 

MZS zgodovina je izpostavljena z “OSTI JAREJ” kot vodilo sporočilne simbolike MZS in velja za najstareši najdeni slovenski pisani besedi, ki pomenita pozdrav v smislu “ostani zdrav – ostani jarej”. Dandanes ju uporabljamo v skrajšani različici “OJ” ter na Primorskem kot “oštja”. V grbu je še Knežji kamen (zgodovinski simbol slovenske samostojnosti), Triglav, nogometna žoga sestavljena iz zvezd Celjskih grofov ter Karantanska panterja.

Marca 2012 je bila po večletnih pripravah ustanovljena evropska malonogometna zveza za rekreativce – EMF (European Minifootball Federation) www.eurominifootball.com. EMF je bil ustanovljen 24. marca 2012 v Pragi in med 12 državami ustanoviteljicami je bila tudi Slovenija. EMF je s strani Evropske komisije za šport priznan kot najvišji organ rekreativnega malega nogometa v Evropski Uniji (EU).

EMF je septembra 2012 organiziral svoje prvo uradno evropsko malonogometno prvenstvo za rekreativce – miniEURO 2012 Moldavija, na katerem je nastopilo 16 reprezentanc. Tudi Slovenija. S tem se je pričela MZS zgodovina tudi na reprezentančnem nivoju.

V mesecu aprilu 2013 je bila v Birminghamu v Angliji ustanovljena svetovna malonogometna zveza za rekreativce World Minifootball Federation – WMF www.worldminifootball.com katere ustanovni član je bil tudi EMF. WMF je marca  leta 2015 v ZDA organiziral prvo svetovno prvenstvo v malem nogometu za rekreativce.

Smernica delovanja MZS v najširšem smislu je na etičnih in moralnih vrednotah predstavljati malonogometno Slovenijo doma in v svetu ter podpirati pluralizem (priznavanje in odobravanje različnosti in raznolikosti), samostojnost države Slovenije, slovenski narod, kulturo in jezik. To ne pomeni, da je MZS orientiran proti komurkoli, nasprotno, podpiramo vsa dobronamerna delovanja ne glede iz katere smeri prihajajo in od koga. Delovanje MZS bi najbolje označili kot “domoljubno malonogometno”.

Mali nogomet (angleško “minifootball”)

Mali nogomet oz. po angleško “minifootball” v polnem pomenu besede pomeni pomanjšan nogomet. Približek svojega velikega brata, izvirni mali nogomet, kot se ga je že od nekdaj igralo. Pričetki segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Futsal oz. dvoranski nogomet je ena od izpeljank malega nogometa in se ga igra po pravilih, ki jih določa krovna svetovna nogometna organizacija FIFA in kateri sledi kontinentalna zveza UEFA in nacionalne zveza NZS – Nogometna zveza Slovenije. MZS in NZS nista povezani ter dulejeta samostojno.

Sistemi igranj malega nogometa so poljubni. 4+1, 5+1, 6+1, 7+1, 8+1. Dimenzije igrišč so poljubna, podlaga je poljubna. Pomembno je le, da se igra rekreativni mali nogomet ne glede na obliko, sistem in podlago. MZS bo na zaključnih turnirjih za rekreativnega prvaka Slovenije in na svojih ostalih finalnih tekmovanjih organiziral tekmovanja po smernicah kot jih določa EMF. To pomeni sistem igranja 5 igralcev v polju in vratar (5+1), dimenzija igrišč med 40x20m in 30x55m, nogometna žoga številka 5, goli dimenzij med 2 x 3m, 2 x 4m in 2 x 5m, travnata ali podlaga iz umetne trave ter z nastopajočimi rekreativnimi igralci. Za rekreativne igralce smatramo vse tiste igralce, ki niso člani nogometnih ali futsal klubov 1. in 2. lige.

Rekreativne lige

Zgoraj omenjeni parametri niso pogoj za tekmovanja v rekreativnih ligah. Rekreativne lige so samostojne in se odločajo popolnoma samostojno. Enako ekipe. Rekreativne lige potekajo na različnih podlagah, po različnih sistemih igre ter se same odločajo za pravila igre. Tudi članstvo ali sodelovanje z MZS ni nikakršna obveza ali prepreka, da ne bi lige še naprej igrale po svojih pravilih. Parametri MZS bodo v polni meri veljali le na zaključnem tekmovanju za državnega prvaka Slovenije, kjer se zberejo ekipe rekreativnih lig iz celotne Slovenije. Parametri za tekmovanja EMF in WMF določata ti dve organizaciji posebej.

Organizatorji lig ter vodje ekip ste vabljeni, da svoje ekipe prijavite na zaključno tekmovanje za rekreativnega prvaka Slovenije v malem nogometu Za Prvaka Slovenije, ki poteka vsako leto zadnjo soboto v juniju. Več informacij o državnem prvenstvu “Za Prvaka Slovenije” dobite lahko na naši spletni strani Državno prvenstvo.

Logotip Za Prvaka Slovenije 2012

Prek lige in državnega prvenstva z reprezentanco na evropsko prvenstvo (EMF EURO), Ligo Prvakov EMF Champions League in svetovno prvenstvo

Če še ne igrate v kakšni izmed lig povprašajte po rekreativni ligi v vašem okolju. Z ekipo prijateljev se pridružite že obstoječem ali pa novo ustanovljenem tekmovanju. Naj rezultat ne bo edino vodilo. Najvažnejša je rekreacija in druženje. Če ste bolj tekmovalno naravnani poskušajte doseči najvišja mesta v ligi in ste posledično bolj motivirani za zaključni turnir Za Prvaka Slovenije, ki poteka vsako leto. Pravico nastopa ima več ekip iz vsake lige. V izjemnih okoliščinah je v dogovoru z MZS možno prijaviti na državno prvenstvo tudi reprezentanco lige kar se sicer do sedaj ni pokazalo kot tekmovalno uspešno zaradi slabše uigranosti ekip.

S sodelovanjem na državnem prvenstvu si lahko utrete pot tudi do reprezentančnega dresa in nastopa evropskem (EMF EURO) ali svetovnem prvenstvu, ki ga organizirata European Minifootball Federation EMF in World Minifootball Federation WMF. Selekcioniranje igralcev za reprezentanco sicer ni pogojeno z igranjem v najboljših ekipah lig ali zmagi na zaključnem turnirju Za Prvaka Slovenije.

MZS zgodovina se v letu 2016 dopolni z Ligo Prvakov. Najboljše ekipe iz državnega prvenstva bile vsako leto povabljene, da se udeležijo evropske Lige Prvakov EMF Champions League, kjer se bodo na nekajdnevnem turnirju med sabo pomerile najboljše evropske ekipe in se potegovale za evropsko krono. Premierno jeseni 2016.

Liga Prvakov - EMF CHAMPIONS LEAGUE

Reprezentanca Slovenije

Premierna selekcija Slovenije je svoj reprezentančni krst doživela septembra 2012 na miniEURO 2012 v Moldaviji, ki ga je gostila prestolnica Kišinjev. MZS zgodovina se je začela tako tudi na reprezentančnem nivoju. V Moldaviji je nastopilo 16 držav. Drugo evropsko prvenstvo za rekreativce, miniEURO 2013 Greece, je potekalo oktobra 2013 na grškem otoku Kreti v mestu Rethymno. Tokrat je nastopilo že 24 držav. Leta 2014 je bilo evropsko prvenstvo v Črni Gori, v Herceg Novem, kjer smo Slovenci postali vice prvaki Evrope v konkurenci 24 držav. Leta 2015 je bil miniEURO na Hrvaškem v Vrsarju, kjer smo dosegli peto mesto. Leta 2016 je evropsko prvenstvo preimenovano v EMF EURO2016 in ga bo avgusta gostil madžarski Szekesfehervar.

Reprezentanca Slovenije EMF EURO2015Reprezentanca Slovenije na EMF EURO2015

Prvo svetovno prvenstvo za mali nogomet je bilo izvedeno marca 2015 v Združenih državah Amerike. Premierni svetovni prvaki so postale ZDA.

You must be logged in to post a comment Login