Hajro Rizvič - vodja in igralec državnih prvakov 2012 Šipca Steklarstvo | slomalinogomet.si
slomalinogomet.si

Hajro Rizvič – vodja in igralec državnih prvakov 2012 Šipca Steklarstvo

 

Prvi rekreativni prispevek v letu 2013 namenjamo prvemu v državi. 37-letni Hajro Rizvič je novembra 2012 s svojim Šipca steklarstvom sedel na premierni in obenem zgodovinski malonogometni rekreativni prestol v Sloveniji. A uspeh v Radomljah še zdaleč  ni edini, ki ga je v svojih vitrinah tudi s pokali ovekovečila ekipa, katere začetki segajo globoko v devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Skozi pogovor z alfo in omego vse večjega ljubljanskega društva smo pokukali v “dušo” ekipe, brez katere Šipca dandanes ne bi bila to, kar je.

Hajro, leto 2012 je bilo za Šipca steklarstvo zelo uspešno. Po dveh veteranskih ljubljanskih kronah ste v vitrine pospravili še državno rekreativno. Kakšni so občutki?

“Zelo prijetni. Vrh vsega je pa to, da smo rekreativni prvaki Slovenije!”

S kakšnimi pričakovanji ste se pravzaprav odpravili v Radomlje?

“Neobremenjeni! Občutki so bili prazni, ker si nismo mogli predstavljati, na kakšnem nivoju bo tekmovanje potekalo. Kot ekipa s takšno zasedbo, kot je bila naša, pa smo si zadali samo en cilj – zmagati!”

Barve Šipce so branili tudi nekdanji nogometni asi, Selvad Kujovič, Ermin Rakovič, Luka Žinko, itn. Kako je prišlo do tega, da so se takšna imena odzvala na rekreativni turnir?

“To pa je plod prijateljstva iz mladih let, ker smo večinoma vsi skupaj igrali nogomet v mlajših kategorijah v ljubljanskih klubih. To je tudi naše najmočnejše orožje – nismo samo soigralci, smo tudi dobri prijatelji že več desetletij. Mali nogomet igramo, da se družimo vsaj dvakrat na teden. To je naš prvi cilj. To, da smo obenem tudi še zelo dobri pri teh letih (vsi nad 30 let) pa je samo še dodaten motiv.”

Ste skozi turnir, glede na videno kvaliteto ostalih ekip, pričakovali težko končnico?

“Vse ekipe so igrale zelo dober nogomet. A na turnirjih je pač tako, da moraš biti pravi na vseh tekmah v enem dnevu. Ker pa je šlo večinoma za ligaške ekipe je odločila boljša pripravljenost ter kvaliteta igralskega kadra.”

 

Finale je bilo napeto. Kako ste sami videli razplet odločilne tekme in nasprotnika iz Murskih Črncev?

“Finale je bilo fanatično! Tudi to tekmo smo, podobno kot vse na turnirju, imeli že dobljeno, vodili s 3:1, do konca je bilo samo še pet minut… . Morali bi rutinirano izpeljati tekmo do konca, kot se za takšno ekipo spodobi! Ampak igra nas je potegnila naprej, da bi nasprotnika še bolj zlomili. Tukaj se je lahko videlo, da so lahko tudi veliki asi malo naivni, če jih igra potegne naprej, kar pri malem nogometu na finalni tekmi ni v navadi. Privoščili smo si dve napaki in izenačenje. Penali pa so vedno loterija, tako, da bi lahko tudi Muraši zmagali. Muraši kot ekipa so bili zelo dobri, saj je tudi v njihovih vrstah dosti dobrih mladih nogometašev. Skratka, po igri v finalu bi tudi oni lahko bili zasluženo prvaki.”


Državni naslov ni edino, s čimer se utegnete spogledovati tokom leta 2013. V kolikor se realizira projekt rekreativne malonogometne evropske Lige prvakov (v tujini), bi se ga udeležili?

“Z velikim veseljem bi se udeležili takšnega tekmovanja!”

Kako bi ocenili organizacijo premiernega turnirja “Za prvaka Slovenije”?

“Organizacija dobra, vreme premrzlo, sodniki slabe kvalitete, igrišča dobra – slabo označena, goli bi morali biti enotni, skratka zelo dobro!”

Veljate za velikega ljubitelja in dolgoletnega podpornika slovenskega malega in velikega nogometa. Kaj je tisto, kar vas pri tem najbolj in že toliko časa žene naprej?

“Prva je moja ljubezen do nogometa. Drugo je to, da se v naših ekipah družimo in smo pravi prijatelji. Uspehi niso na prvem mestu. Tretje je tudi malo reklamnega dela za moje podjetje Šipca steklarstvo, pod točko štiri pa – ekipa mora biti klapa. Na primer v našo ekipo je težko priti, ker moraš biti najprej prijatelj, potem pa dober igralec. Po domače moraš biti malo “nor” na nogomet, da vlagaš veliko osebnih finančnih sredstev v nekaj, iz česar se skoraj nič ne povrne. Vedno damo, kolikor lahko. Včasih tudi več od tega mota.”

Na prvo julijsko soboto, 6. julija, na slovenske rekreativce čaka nov turnir. Boste branili naslov?

“Seveda! Ampak vemo, da delo ne bo lahko.”

Pričakujete, da boste imeli takrat vi težje delo s tekmeci ali oni z vami?

“Sigurno je, da bodo ekipe prišle v še bolj kvalitetnih zasedbah, tako, da ne vemo kaj koga čaka. Z nami pa imajo tako ali tako vsi veliko dela.”

Kaj bi, kot vodja državnih prvakov, sporočili vsem novim udeležencem julijskega turnirja, kamor letos pridejo tudi podprvaki slovenskih rekreativnih lig?

“Naj se ga udeležijo vsi, ki se ga lahko, da bo turnir še bolj kakovosten!”

Hajro ob koncu še doda:

“V prihodnosti si želimo, da bi ostali ista klapa. To velja za vse ekipe Šipca, ker, če ekipa ni klapa, jo takoj odslovimo. Mi ne potrebujemo visokih ciljev in uvrstitev. Največji uspeh je to, kar imajo naše ekipe – prijateljstvo, kolektiv, druženje, drug za drugega. Pa tudi, če smo zadnji na lestvici. Mi smo za nas vedno prvaki!”

37-letni Hajro Rizvič kot pokrovitelj pri delovanju podpira ljubljanskega nogometnega prvoligaša NK Olimpijo, kot tudi futsal prvoligaša Vuko Ljubljana, drugoligaša KMN Velike Lašče in FSK Stripy, Športno Zvezo Ljubljana itn. Ekipa trenutno nastopa z eno veteransko (prvaki) ter štirimi članskimi ekipami v Zimski ligi Ljubljana ŠC Triglav, pohvali pa se lahko tudi z mlado zasedbo U-6. Šipca steklarstvo je v dosedanji zgodovini pridobila že preveliko število članov, zato bodo v letu 2013 ustanovili tudi nogometno društvo Šipca.
Začetki aktualnih državnih prvakov v rekreativnem malem nogometu Šipca steklarstva segajo v sezono 1992/93, ko je ekipa odigrala prve skupne turnirje (Selvad Kujovič, Ermin Rakovič, Hajro Rizvič, Sebastjan Cimerotič, Amir Agič, …), a se je zaradi življenjskih razpotij igralcev razšla. Nova “era” ekipe se je pričela na igralskih temeljih današnje zasedbe (Selvad Kujovič, Sebastjan Retelj, Hajro Rizvič, …), ki je od leta 2002 pričela z udeležbami v ljubljanskih rekreativnih ligah ter igranjem po turnirjih. V sezoni 2003 se je s pričetkom samostojne poslovne poti ekipnega vodje Hajrudina Rizviča (ustanovitev podjetja) na dresih prvič zasvetilo ime Šipca steklarstvo. Vse do danes je ekipa redni udeleženec vseh rekreativnih lig v Ljubljani, turnirjev po Sloveniji itn., v njenih vitrinah pa je mesto našlo že prek 60 pokalov z različnih tekmovanj v Sloveniji in v tujini.
Pod imenom Šipca steklarstvo redno nastopajo nekdanja in aktualna zveneča imena tako klubskega kot reprezentančnega nogometa in futsala, med njimi Ermin Rakovič (Olimpija, Maribor, reprezentanca), Selvad Kujovič (SCT Olimpija – zlata leta), Amir Agič (Olimpija), Luka Žinko (Domžale, reprezentanca), Darko Djukič (Domžale, Koper, Gorica), Ljubiša Štrbac (Olimpija), Nenad Kurtič – futsal mojster, Igor Lazič (Olimpija, reprezentanca), Josip Iličič (Palermo), Željko Filipovič (NK Maribor), Jovan Vidovič (Maribor), Miroslav Grbič (Domžale), Enes Rujovič (Olimpija), Stefan Smiljanič (Hannover) ter ostali člani rekreativci – “haklerji”.

 

You must be logged in to post a comment Login