Pravila in red letošnjega miniEURO | slomalinogomet.si
slomalinogomet.si

Pravila in red letošnjega miniEURO

alt

V nadaljevanju objavljamo pravila in red letošnjega miniEURO, ki bo od 26. 11. do 30. 11 v Herceg Novem v Črni gori.

Slovenska reprezentanca se bo pomerila v skupini C z Romunijo, Grčijo in Litvo. Vse tekme si boste lahko ogledali na Šport klub TV.

27. 11. 2014 ob 11. uri: Romunija – Slovenija
27. 11. 2014 ob 17. uri: Grčija – Slovenija
28. 11. 2014 ob 13. uri: Slovenija – Litva

 

1. Seznam sodnikov

Letošnja novost je 13 sodnikov, v primerjavi z miniEURO 2013, ko jih je bilo le 9.

1. Stuart Winton (Velika Britanija)                  8. Nemanja Ljumović (Črna gora)
2. Richard Butler (Velika Britanija)                 9. Salvatore Griguolo (Italija)
3. Nicolae Chiş (Romunija)                            10. Ümit Yalman (Turčija)
4. Gheorghe Ciule (Romunija)                       11. Dmitry Yershov (Rusija)
5. Bogomil Marinov (Bolgarija)                      12. Salimow Valeriy Albertovich (Kazahstan)
6. Stoyno Chachov (Bolgarija)                      13. Massimiliano Maccarone (Italija)
7. Gedimas Macevicius (Litva)

 

2. Dimenzije igrišča

Graf dimenzije igrišč je pripravil Filip Juda s Češke. Velikost igrišča za MiniEURO 2014 se je zmanjšala na 24 × 46 m, da bi ob straneh omogočili primeren prostor za TV produkcijo. Spodnji zemljevid glede širine in dolžine igrišča je splošen in ne predstavlja dimenzije dejanskega stanja na miniEURO, ki bo 24 x 46 m. Vse ostale mere držijo, razen oddaljenosti oglasnih panojev od avt linije, ki bodo prilagojeni dimenziji dvorane in TV produkciji.

alt

 

3. Pravila MiniEURO

1. Vsak polčas traja 20 minut.

2. Odmor med polčasoma traja 5 minut.

3. Velikost golov je 4 × 2 m.

4. V ekipi je lahko največ 15 igralcev.

5. Igralci morajo biti državljani države, ki jo zastopajo, kar morajo tudi dokazati (osebni dokument, potni list …).

6. Igralci morajo biti moški in stari več kot 16 let. Vsak igralec, ki je star manj kot 18 let, mora imeti podpisano dovoljenje njegovega zakonitega zastopnika.

7. Če je ekipa pozna (prispejo kasneje od uradnega času začetka tekme), avtomatsko izgubijo tekmo s 5:0.

8. Največ 6 delegatov lahko sedi na klopi za rezervne igralce. Vsi člani ekipe, ki ne igrajo, morajo na klopi sedeti, nad čemer bo bedel tretji sodnik (razlog za to je, da je bilo v letu 2013 na uradnih tekmah težko določiti, kdo igra in kdo ne, saj so rezervni igralci, ki so bili v menjavi, stali po celi dolžini roba igrišča).

9. Ekipe med polčasoma ne bodo menjale klopi, kar je bilo zahtevano na MiniEURO 2013 v Grčiji. Na letošnjem MiniEURO bo ekipa, ki je napisana kot prva, zavzela klop levo od vstopa na igrišče in bo tam ostala do konca tekme (razlog za to je, da je bilo težko prenesti vse stvari z ene klopi na drugo med polčasom, še posebej če je ena ekipa želela menjati klop, druga pa ne).

10. Število menjav je neomejeno.

11. Menjave se izvajajo »roll on / roll off«. To pomeni, da ne bo prekinitve tekme ob menjavi. Tretji sodnik bo nadziral menjave. Ob menjavi se rezervni igralec oglasi pri tretjem sodniku na sredini igrišča in najavi menjavo. Menjava se izvaja na sredini igrišča (razlog za to je, da se prepreči zastoje v igri).

12. Avt se izvaja z roko.

13. Če vratar doseže gol nasprotni ekipi, je gol vseeno veljaven.

14. Če žoga prečka golovo črto, vendar zadetek ne velja, vratar začne igro z izvajanjem gol avta. Gol avt se izvaja z nogo.

15. Gol se lahko doseže tudi direktno z izvajanjem gol avta iz vratarjevega prostora

16. Ni prepovedanih položajev.

17. Drseči stati so prepovedani.

18. Ščitniki so obvezni.

19. Igrati je možno samo s športnimi copati z ravnim podplatom. Kopačke za pravo ali umetno travo ali obuvala s čepki niso dovoljeni zaradi zahtev proizvajalca umetne trave.

20. Sodniki bodo oblečeni v črne, sive ali rumene majice. V pomoč bo, če bodo imele ekipe v naprej pripravljene alternativne barve majic, kot jih ima nasprotna ekipa, da se izognejo zmedi.

21. Najboljši dve ekipi iz vsake skupine gresta naprej, skupaj s štirimi najboljšimi tretjeuvrščenimi ekipami.

22. V primeru, da so ekipe po točkah izenačene, se njihov položaj v skupini določi glede na
a. rezultat tekme z ekipo, s katero so izenačeni
b. razliko v golih
c. število danih zadetkov
d. izvajanje kazenskih strelov

4. Red in disciplina

V letu 2013 je prihajalo do disciplinskih težav, zato je bilo soglasno sprejeto, da potrebujemo boljšo disciplinsko strukturo v letu 2014. Disciplinska komisija bo sestavljena iz 1. mednarodnega športnega odvetnika iz Velike Britanije, 2. direktorja tekmovanja, 3. izvoljenih predstavnikov ekip, ki se bodo v primeru večjih incidentov sestajali ad hoc po navodilih Izvršnega odbora EMF. Vsekakor pa se bodo naslednji ukrepi uporabljali v vsakem primeru.

1. Vsak rumen karton prinese 25 € globe, ki bo s strani EMF zaračunana združenju. Če igralec prejme rumen karton, gre na klop kazensko za 2 minuti. Ekipa igra z igralcem manj 2 minuti.

2. Če prejme igralec dva rumena kartona, dobi rdeči karton in tekme ne sme več igrati naprej. Ekipa do konca srečanja igra z igralcem manj. Globa je 50 €, ki bo s strani EMF zaračunana združenju.

3. Igralec lahko v izjemnih okoliščinah takoj prejme rdeč karton in je kaznovan z globo 50 €, ki jih bo združenju zaračunal EMF. Ekipa do konca srečanja igra z igralcem manj.

4. Disciplinska komisija je pooblaščena, da naloži združenjem tudi druge globe, do največ 250 € vsakemu združenju, vključno z izključitvijo igralcev, ki bi lahko tako na igrišču kot izven njega mali nogomet prinesli na slab glas.

5. Če igralec dobi dva rumena kartona na različnih tekmah, ne sme igrati naslednje tekme v skupini. Ko so odigrane vse tekme v skupini, se dva rumena kartona zbrišeta. Če igralec, ko se ekipa uvrsti naprej v tekmovalni del na izpadanje, prejme rumen karton, prav tako pa ga prejme v četrtfinalu, polfinala ne sme igrati. V tekmovalnem delu na izpadanje se kartoni ne brišejo.

You must be logged in to post a comment Login