Razvan Burleanu, predsednik EMF: Mali nogomet omogoča vsem, v skladu s fizičnimi in športnimi sposobnostmi, da igrajo | slomalinogomet.si
slomalinogomet.si

Razvan Burleanu, predsednik EMF: Mali nogomet omogoča vsem, v skladu s fizičnimi in športnimi sposobnostmi, da igrajo

alt

 

alt

 

Na novinarski konferenci pred žrebom skupin v Herceg Novem so o malem nogometu spregovorili različni akterji malega nogometa:

 

 

Razvan Burleanu, predsednik Evropskega malonogometnega združenja (EMF), je poudaril pomen malega nogometa in dejal, da ta omogoča vsem, ki imajo fizične in športne sposobnosti, da igrajo in ne zgolj profesionalcem (njegov govor spodaj objavljamo v celoti).

 

Filip Juda, predsednik Svetovnega malonogometnega združenja (WMF), je povedal, da je mali nogomet enostaven šport, ki ga lahko igra vsakdo. Je način povezovanja med ljudmi, ne samo starejšimi, temveč lahko tudi med mlajšimi.

 

Nebojša Kraljević, gostitelj letošnjega miniEURO in predsednik Črnogorskega malonogometnega združenja, je izrazil veliko čast za, da organizirajo tako pomemben dogodek. Dodal je, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo dogodek na visoki ravni.

alt

 

Bruno Alpeza, generalni sekretar EMF, je dejal, da je tekmovanje tudi druženje med državami. Mali nogomet je po njegovem mnenju ravno to, druženje med ljudmi, povezovanje.

alt

 

Vladimir Žutković, sekretar za kulturo in šport v Herceg Novem, je izrazil navdušenje nad gostovanjem prvenstva v Črni gori. Ta spektakel pa bo po njegovem mnenju veliko doprinesel tudi k razvoju malega nogometa v Črni gori.

alt

 

Christoph Koechy, član Izvršnega odbora EMF, je povedal, da je Črna gora sicer ena izmed manjših držav v Evropi, vendar pa lahko v športu vidimo, da velikost države včasih ni tako odločilna.

 

Tanos Papadopulos, marketinški direktor EMF, pa je dejal, da je mali nogomet močno orodje, prek katerega se v svetu promovira mesta in države, v katerih potekajo tekmovanja.

alt

 

 

 

 

Govor predsednika EMF Razvana Burleanuja:

 

alt

 

 

Najprej bi se vam rad zahvalil za prisotnost v Herceg Novem na tako pomembnem dogodku, ki predstavlja miniEURO 2014. V imenu Evropskega malonogometnega združenja (EMF) bi se rad zahvalil lokalnim oblastem, ki pripomorejo, da bomo v Herceg Novem gostili tako impresivno tekmovanje na mednarodni ravni; dogodek, ki bo najpomembnejših 24 evropskih ekip pripeljal na eno mesto.

 

Predsednik EMF sem postal dve leti nazaj, pred šestimi meseci pa sem bil izvoljen tudi za predsednika Romunske nogometne zveze. Kot predsednik Romunske nogometne zveze je moja dolžnost, da spremljam dogajanje drugih evropskih zvez in črnogorsko nogometno zvezo sem opazil kot moderno. Pa vam ne govorim tega iz vljudnosti ali zato, ker sem gost v Herceg Novem, ampak sem resnično opazoval razvoj črnogorskega nogometa in je izjemen primer za vso Evropo.

 

Minilo je sedem let in pol od prve uradne tekme črnogorske reprezentance in njen razvoj mi daje vse od takrat verjeti, da smo priča najbolj navdušenemu športu med novejšimi člani UEFE. V treh kvalifikacijskih ciklusih ste bili sposobni premagati tekmece, kot so Švica, Bolgarija, Wales, Poljska, Ukrajina in ste tako preskočili preko sto mest na lestvici FIFE. Ta uspeh ni samo uspeh ene ekipe, ampak celotnega sistema, ki temelji na trdni nogometni tradiciji. Očitno je, da vaša zveza uspešno uravnotežuje človeške in finančne vire. Velik uspeh je, da je Črno gora s samo 600.000 prebivalci Evropi podarila igralce najboljše ravni, kot so Savićević, Savić, Jovetić in Vučinić. To so igralci, ki so predstavljali Črno goro v najuglednejših ligah in tudi v Ligi prvakov.

 

Prejšnji mesec sem imel priložnost videti prihodnost črnogorskega nogometa. V Bukarešti sem si ogledal tekmo mladih reprezentanc Črne gore in Romunije. Romunija je premagala Črno goro 4:3, kar pa je bila za nas težka zmaga. Opazil sem igralce kot sta Mugoš in Đorđevič, za katera sem prepričan, da bosta kmalu med zvezdami evropskega nogometa.

 

V Romuniji in pa tudi v Evropi razmišljamo, da bi morale biti države bolj usmerjene v odkrivanje športne diplomacije, saj se prek športa promovira imidž vsake države. Mislim, da glede na nacionalne interese obstaja tudi splošni interes v športu, ki nosi univerzalno sporočilo in vrednote, ki so enake za vse udeležence: spoštovanje različnosti, poštenost, timsko delo in medsebojno spoštovanje. To se vse lahko promovira prek razvoja športa, nogometa in pa tudi malega nogometa.

 

Verjamem, da je mali nogomet šport, ki lahko prenese sporočila, ki jih želimo ponesti Evropi in svetu. Športna diplomacija in diplomacija malega nogometa morata koristiti strast, ki jo imamo za našo skupnost. Tako bomo spodbudili vrednote, o katerih sem govoril prej.

 

Kakšna je povezava med profesionalnim nogometom in malim nogometom?

 

Moj pogled je takšen, da bi moral biti mali nogomet komplementarna disciplina profesionalnega nogometa. UEFA se prek profesionalnega nogometa obrača k profesionalcem, katerih naloga je, da igrajo nogomet. Medtem ko je mali nogomet usmerjen k drugim skupinam, amaterjem … Tako se omogoča vsem, da igrajo nogomet, v skladu s fizičnimi in športnimi sposobnostmi, njihova naloga pri tem pa ni biti profesionalni nogometaš. Verjamem, da lahko mali nogomet pomaga profesionalnemu nogometu – otrokom in najstnikom je lahko začetna točka na poti k velikemu nogometu. Mali nogomet na preprost način sporoča navijačem, da razumejo konkurenčno stran poklicnega nogometa, kot tudi spoštovanje med tekmeci. Tako, kot se je naučilo, da se ne sovraži tekmecev na igrišču, se lahko nauči navijače, da se ne sovraži oboževalce drugih ekip. Tukaj govorimo o konkurenci in nikakor ne o vojni.

 

To je sporočilo EMF, tukaj in na svetovni ravni si prizadevamo za združevanje, povezovanje skupnosti na igrišču. To je naše sporočilo: YOU PLAY. Vi igrate.

 

You must be logged in to post a comment Login