Cilj je zmagati za Slovenijo | slomalinogomet.si
slomalinogomet.si

Cilj je zmagati za Slovenijo

Z igralci in delegati smo pripravili sklop intervjujev o evropskem prvenstvu miniEURO 2014, tokrat pa objavljamo prvi del. Kapetan Peter Pust, trener Branko Kerčmar, vratar Andrej Horvat ter igralca Boštjan Preskar in Marko Balažic so spregovorili o dogajanju in osebnih izkušnjah s prvenstva.

 

Peter Pust, vi kot kapetan držite celotno ekipo skupaj, na miniEURO 2014 ste delovali enotno in usklajeno. Kakšna je bila vaša vloga v reprezentanci? Ste tudi vi kot kapetan pripomogli k tej enotnosti ekipe?

Moja vloga v reprezentanci je bila, da sva s pomočjo trenerja poiskala igralce, ki bi s ponosom igrali za Slovenijo. Igralci morajo biti pripravljeni sprejeti pravila in načela MZS-ja, se vklopiti v pozitivno ekipo ter se zavedati, da gre za rekreacijo, druženje in zabavo. Že ko sem izbiral reprezentante, sem gledal, da se lahko nekako vklopijo v ekipo. Seveda je to težko, ker je več dejavnikov, ki vplivajo na to odločitev. Sam se vedno trudim biti zmagovalen, pozitiven in to prenesti na soigralce. Zmaga ekipa in ne posameznik in to je načelo, ki mu sledim. Posameznik lahko samo odloči zmago. Zahtevam pa tudi, da se igralci držijo dogovora, ki ga sprejmemo pred izzivom, ker imamo samo tako možnost doseči skupni cilj in to je zmaga. Zmagati ZA SLOVENIJO.

alt

 

Boštjan Preskar, to je bilo že vaše tretje evropsko prvenstvo. V čem je bil ta miniEURO drugačen od prejšnjih?

Res je, to je bilo že moje tretje evropsko prvenstvo, zelo sem ponosen in v čast mi je, da lahko igram za reprezentanco. Vsako evropsko prvenstvo je bilo po svoje neka nova izkušnja, dogodek, ki ga nikoli ne pozabiš. Spoznaš nove igralce, prijatelje. Na vsakem prvenstvu, ki se ga udeležiš, poskušaš narediti čim več, kar se da. Cilj pred vsakim prvenstvom je bil zagotovo priti iz skupine naprej in zaigrati za najvišja mesta. Kar nam v prejšnjih dveh prvenstvih ni uspelo, nam tokrat je! Zavedali smo se, da imamo tokrat močnejšo in kakovostnejšo ekipo, saj smo se že na samih pripravah zelo dobro ujeli.

In res, najprej smo se na miniEURO 2014 uvrstili med 16 najboljših reprezentanc. Povišala se nam je samozavest in človek dobi občutek nepremagljivosti. Za tem se nam je takoj pojavila nova zmaga, prišli smo med 8 najboljših in želeli smo si še več. Imeli smo vedno en in isti protokol na tekmah in neko vraževernost igralcev, ki nas ni pustila na cedilu. Prišla je nova tekma, nova zmaga in uvrstitev v polfinale, ki je bilo nepopisno doživetje in veselje. Tedaj smo si še bolj zaupali, glave stisnili skupaj in šli na vse ali nič, da pridemo do finala, kar nam je tudi uspelo. Potem se človek šele zaveda, da imamo nekaj oziroma da smo naredili napredek, korak naprej, ki si ga je vsak potihoma želel. Igrati FINALE! Dodati pa moram, da se že zelo veselim naslednjega prvenstva, ob tem pa bi se rad zahvalil Goranu Mohokru, ki me je pripeljal v to zgodbo ter seveda vsem navijačem za podporo.

alt

 

Marko Balažic, na miniEURO 2014 ste zablesteli že na prvi tekmi proti Romunom, nato pa zadevali in nesebično podajali za zadetke. Kakšen je po vašem mnenju dober igralec malega nogometa?

Dober igralec nogometa je zame tisti, ki izpolnjuje trenerjeva navodila, igra v ekipnem duhu, je fizično in kondicijsko dobro pripravljen, tehnično in taktično dobro podkovan ter hitro rešuje situacije na igrišču.

alt

 

Andrej Horvat, ubranili ste en zelo pomemben prosti strel in zelo pripomogli k napredovanju reprezentance v nadaljnji krog. Kakšni občutki so vam šli takrat po telesu?
Ob ubranjenem prostem strelu sem v sebi čutil veliko olajšanje, ker sem upravičil zaupanje trenerja in soigralcev vame, občutil pa sem tudi srečo, da sem pripomogel reprezentanci k uvrstitvi v nadaljnji krog tekmovanja.

alt

 

Branko Kerčmar, kakšen je recept vodenja reprezentance, da pride v finale? Kaj ste fantom svetovali pred tekmami?

Receptov je več, v igri mora biti disciplina, homogenost, delovati je treba po načelu »vsi za enega, eden za vse«. Zelo je pomembna tudi kemija med igralci ter pozitivno vzdušje tako na igrišču kot na klopi. Fantom sem pred tekmami povedal, da so nasprotni igralci samo ljudje tako kot mi ter da tudi oni igrajo tekme proti najboljšim igralcem. Tudi nasprotniki so krvavi pod kožo, tudi oni si mislijo, da zrejo v oči boljšim igralcem, kot so oni. Poleg vse pripravljenosti in dobre igre pa brez sreče na igrišču oz. na tekmi žal ne gre.

alt

You must be logged in to post a comment Login